Jadłodzielnia to przestrzeń, w której każdy może zostawić jedzenie i każdy może je wziąć, z lodówki lub regału w zależności od asortymentu produktów.

Inicjatywa ta wpisuje się w ideę foodsharingu, czyli dzielenia się żywnością i ograniczenie marnowania żywienia. Oznacza to, że z Jadłodzielni może korzystać każdy, nie tylko osoby potrzebujące pomocy.  Zamiast wyrzucać na śmietnik jedzenie, warto się podzielić. Ideą takiej lodówki społecznej jest to, że dzielimy się tym, co nam zbywa, bierzemy to, co potrzebujemy, w ten sposób zmniejszamy ilość marnowanego jedzenia.  Ważną zasadą Jadłodzielni jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść  czyli nieprzeterminowane i zdatne do spożycia. To ciekawe rozwiązanie dla osób, które wyjeżdżają i muszą opróżnić lodówkę. W wielu państwach europejskich jest to popularny sposób na zapobieganie marnowaniu żywności, a także wspieranie osób uboższych. W Polsce w ostatnim czasie dużo miast również inwestuje w takie rozwiązania.

Miasto Tczew rozważa możliwość utworzenia Jadłodzielni i poszukuje partnerów do realizacji tego pomysłu. Zainteresowanych prosimy o kontakt z Biurem Rzecznika Prasowego, e-mail: promocja@um.tczew.pl.

M.L.

REKLAMA MIEJSKA
Poprzedni artykułBudżet Obywatelski Tczewa – startuje kolejna edycja
Następny artykułZwolnienie z podatku od nieruchomości dla przedsiębiorców, którzy ucierpieli z powodu pandemii